Επιστρεφουν οι γιατροι στην περιφερεια

Ειδησεογραφία 

Επιστρέφουν οι γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία που είχαν μετατεθεί σε κεντρικά! Όλη η ρύθμιση

Στην αρχική τους θέση γυρίζουν οι γιατροί οι οποίοι αξιοποιώντας ρύθμιση νόμου είχαν μετακινηθεί από την οργανική μονάδα που υπηρετούσαν, σε κενή οργανική θέση της ίδιας ειδικότητας άλλης οργανικής μονάδας του ίδιου νοσοκομείου, με απλή αίτηση των ενδιαφερομένων και απόφαση του Διοικητή του ενιαίου ΝΠΔΔ.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr με ειδική διάταξη του υπουργείου Υγείας που θα προωθηθεί εντός των ημερών σε νόμο ή σε ΠΝΠ, προβλέπεται ότι γιατροί που είχαν προσληφθεί και καταλάβει οργανική θέση σε περιφερειακές νοσοκομειακές μονάδες, καλύπτοντας κρίσιμες και απολύτως απαραίτητες ειδικότητες, βρέθηκαν με αίτησή τους και απλή απόφαση Διοικητή σε κεντρικά νοσοκομεία νομών, επιστρέφουν στην αρχική τους θέση.

 

Και αυτό διότι όπως αναφέρουν οι ίδιες έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, οι περιφερειακές μονάδες αποδυναμώθηκαν, κάτι που φάνηκε δεόντως τώρα με την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

Στη σχετική ρύθμιση που προωθείται τονίζεται μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση ότι με την μετακίνηση των γιατρών στις κεντρικές Μονάδες των πόλεων, έμειναν
«ακάλυπτα τα νοσοκομεία προέλευσής τους και αποστερώντας τους πολίτες των περιοχών αυτών από το συνταγματικό τους δικαίωμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας».

 

Πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι η ρύθμιση επιταχύνθηκε εξαιτίας και του κορονοϊού, αφού οι μονάδες στη περιφέρεια έμειναν άδειες χωρίς να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, με ειδικότητες μάλιστα που δε σχετίζονται με την υγειονομική κρίση.

Προβληματική η μετακίνηση

Ταυτόχρονα όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση που παρουσιάζει το HealthReport.gr «οι μετακινήσεις προκάλεσαν προστριβές και με το ιατρικό προσωπικό της μονάδας υποδοχής, καθώς οι μετακινούμενοι σε ορισμένες περιπτώσεις κατέλαβαν θέσεις ευθύνης, παρακάμπτοντας τους ιατρούς της μονάδας υποδοχής».

 

Γι αυτό και με τη διάταξη που προωθείται καταργείται αυτή η διαδικασία και επανέρχονται όσοι ιατροί μετακινήθηκαν, στις αρχικές οργανικές τους θέσεις και «αποκαθίσταται η λειτουργία νοσοκομειακών μονάδων, που είχε διαταραχθεί από τις μετακινήσεις ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων».

Η επίμαχη διάταξη που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr να προωθηθεί τις επόμενες ημέρες προβλέπει χαρακτηριστικά «Όσες μετακινήσεις ιατρών πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου β΄, του άρθρου 129, του ν. 4600/2019 (Α΄ 43) άνευ τεκμηριωμένης αιτιολογίας, περί καλύψεως υπηρεσιακών αναγκών και διασφάλισης λειτουργίας τμημάτων ή μονάδων, καταργούνται αυτοδίκαια.

 

Με απόφαση του διοικητή του ενιαίου Ν.Π.Δ.Δ., η οποία εκδίδεται εντός (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, οι εν λόγω ιατροί επανατοποθετούνται στην οργανική μονάδα προέλευσης, πριν υπαχθούν στις διατάξεις του εδαφίου β΄, άρθρου 129, του ν. 4600/2019 (Α΄ 43) σε κενή οργανική θέση ή προσωποπαγή της ειδικότητάς τους διατηρώντας το βαθμό τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οροι απασχολησης ιατρων σε μοναδες χρονιας αιμοκαθαρσης

9204_ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ_ΦΕΚ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΠ 9205...

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ e-ΕΦΚΑ σχετικά με την απονομή συντάξεω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14.4.2021 9πλασιοι οι ρυθμοι? απονομη?ς συντα?ξεων του τ. ΤΣΑΥ τον Μα?ρτιο...

Postgraduate Course in Cardiometabolic Disorders and Atherosclerosis 2021 WEBINAR 3 - 14.4.202

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Την Τετάρτη 14/4/2021, στις 18.00, πραγματοποιείται το 3ο webinar της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος διαδικτυακών...