ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 19_ 7_ 2018

ΙΣΠ 

 

             

 

Πρέβεζα, 19/07/2018

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

Αποστέλλουμε προς τα μέσα ενημέρωσης και όλους τους κατοίκους του νομού μας αλλά και σε κάθε επισκέπτη που μας τιμά με την παρουσία του το τελευταίο δελτίο τύπου κατά τον μήνα Ιούνιο μέσα από το οποίο ο σύλλογός μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την λειτουργία του Νοσοκομείου Πρέβεζας και μάλιστα της παθολογικής κλινικής. Δυστυχώς φθάσαμε εν μέσω Ιουλίου να ανακοινώνεται επισήμως η αδυναμία της πλήρους λειτουργίας της κλινικής. Επειδή ο Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι ο  χώρος της υγείας  δεν αποτελεί πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων καλεί όλες τις αρχές του τόπου να προσπαθήσουν από κοινού να προχωρήσουν στην επίλυση του προβλήματος με οποιονδήποτε τρόπο διότι είναι απαράδεκτο το κλείσιμο της μιας εκ των δυο σημαντικότερων κλινικών του Νοσοκομείου μας. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών για την εξέλιξη αυτή αλλά ώρα περίσκεψης και ανεύρεσης λύσεως. Η κριτική και η απόδοση ευθυνών ας ακολουθήσουν μετά την λύση του προβλήματος. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας είναι  στη διάθεση της πολιτείας και των θεσμών για οποιαδήποτε βοήθεια με σκοπό την πλήρη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Κατωτέρω παρατίθεται τμήμα του Δελτίου Τύπου της 7/6/2018 στο οποίο προβλέπεται η εξέλιξη των γεγονότων.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας παρακολουθεί με αγωνία τις αποφάσεις και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο χώρο της υγείας κατά το τελευταίο διάστημα και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας και τις αποφάσεις των οργάνων οι οποίες κάθε άλλο παρά λειτουργούν προς όφελος του τοπικού πληθυσμού αλλά και αυτών που θα επιλέξουν για διακοπές την περιοχή μας.

Πρόσφατες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για επαναπροκήρυξη των θέσεων των οικογενειακών ιατρών για τις ΤΟΜΥ μετά την αποτυχία κάλυψης στην πρώτη προκήρυξη και την υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος επιλογής οικογενειακού ιατρού μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η επίσκεψη ιατρών άλλων ειδικοτήτων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, gate keeping.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης, οι επισκέψεις  σε συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγους, , πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρουργούς, ουρολόγους,  ρευματολόγους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ψυχιάτρους, ενδοκρινολόγους, χειρουργούς, κ.λπ. ενώ εξαιρούνται κατά πληροφορίες γυναικολόγοι, οφθαλμίατροι) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν, αν δεν προϋπάρχει η ηλεκτρονική έγκριση παραπομπής από οικογενειακό γιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας) ή των νέων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών οικογενειακών γιατρών (Παθολόγων, Γενικής Ιατρικής, Παιδιάτρων).

Η κατάσταση αυτή δυστυχώς θα έχει σαν άμεση τραγική συνέπεια την ανυπέρβλητη δυσκολία στην πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ειδικευμένους γιατρούς.

Ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το gate keeping, ενόψει αφενός της αποτυχίας του συστήματος, όπου αυτό εφαρμόστηκε, και αφετέρου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο  γίνεται ανάρπαστο  από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών. Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό κεφάλαιο προς όφελος  της χώρα μας, το υπουργείο Υγείας με πρωτοφανή προχειρότητα οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το γιατρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση . Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας.

Σχετικά με την λειτουργία του Γ.Ν. Πρέβεζας παρακολουθούμε όλα όσα συμβαίνουν εσχάτως στην παθολογική κλινική η λειτουργία της οποίας είναι πιθανώς εκτός ορίων ασφαλείας λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού αλλά δεν είδαμε κατά τις τελευταίες προκηρύξεις θέσεων καμία θέση για το νοσοκομείο μας, πλην μιας θέσης γαστρεντερολόγου. Και βέβαια η ίδια κατάσταση θα εμφανισθεί και σε άλλα τμήματα σύντομα είτε λόγω μετακινήσεων  είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων αφού δεν βλέπουμε κινήσεις προς  την επίλυση των προβλημάτων πριν καταστούν εκρηκτικά. 

Αντίθετα μάλιστα θα λέγαμε ότι το νοσοκομείο μας, με βάση τις αποφάσεις του, έχει επάρκεια θέσεων δεδομένου ότι προχωρά σε αποσπάσεις μονίμων ιατρών σε γειτονικά νοσοκομεία και προσπαθεί να καλύψει τα όποια κενά του με προσλήψεις επικουρικών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας καταγγέλλει την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία και τονίζει ότι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς είναι ανεφάρμοστο και  θα οδηγήσει σε  δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πλήττοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή στην ελεύθερη επιλογή γιατρού. Σχετικά δε με την δευτεροβάθμια περίθαλψη παρά τις όποιες προσπάθειες δεν βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον της περίθαλψης στην περιοχή μας παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις

 

Για το ΔΣ,

 

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

    Θωμάς Δήμας                                             Δημήτριος Σουμαλεύρης

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ...

Επικαιροποίηση Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Θεραπεία της Γονόρροιας

Επικαιροποίηση Κατευθυντήριων Οδηγιών για τη Θεραπεία της Γονόρροιας 2023  ...